Final notu nasıl hesaplanır ?

Sozler

New member
Final Notu: Hesaplanan Bir Gelecek mi? Bir Hikâye Üzerinden Anlatım

Merhaba arkadaşlar! Bugün biraz farklı bir bakış açısı sunmak istiyorum. Şimdi size bir hikaye anlatacağım, ama sadece bir hikaye değil, hayatın nasıl bir denge, hesap ve strateji meselesi olduğunu düşündüren bir hikaye. Bu hikaye, final notunun hesaplanması üzerinden hayatın farklı perspektiflerine ışık tutacak. Olayın kahramanları, birbirinden farklı bakış açılarına sahip iki kişi: Mert ve Elif. Hem de final notlarının ne kadar derin ve kişisel bir hesaplama olduğunu gösteren bir yolculuğa çıkacağız. Hazırsanız, hemen başlayalım!

Mert ve Elif: İki Farklı Bakış Açısı

Mert, her zaman mantıklı ve stratejik düşünür. Bir problemi çözmek için en kısa yolu bulmak onun işidir. Elif ise daha çok duygusal ve ilişkisel bir bakış açısına sahiptir. İşlerin nasıl gittiğini anlamak için başkalarının ruh halini gözlemler, duygusal dengeyi kurmaya çalışır. Bu iki karakter, üniversitenin zorlu final döneminde birbirlerine yardımcı olmak için bir araya gelirler.

Bir gün, kampüsün kütüphanesinde karşılaşan Mert ve Elif, final notlarının hesaplanması gerektiği konusunda bir karar almak zorunda kalırlar. Ancak her biri, bunun nasıl yapılması gerektiği konusunda tamamen farklı bir bakış açısına sahiptir. Mert, sistematik bir yaklaşımı tercih ederken, Elif daha çok toplumsal ve duygusal bir yaklaşımı benimseyecektir.

Mert’in Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Verilerle Tanışalım

Mert, final notlarının hesaplanmasında sadece sayılar ve oranlarla ilgilenir. “Tamam, Elif,” der Mert, “Hadi gel, final notunu hesaplayalım. Öncelikle, şu an aldığın tüm derslerin vize ve final sınavlarının oranlarına bakmamız lazım. Mesela, bir dersten vize %40, final ise %60 diyelim. İlk sınavdan 80 aldın, ikincisinden ise 90. Hadi bunu hesaplayalım.”

Elif, Mert’in yaklaşımına şaşkın bir şekilde bakarken, Mert kesintisiz bir şekilde hesaplamalara başlar. Her bir dersin oranını hesaplar, sınavlardan aldığı puanları yerleştirir, ardından tüm bu verileri birleştirip “Bu kadar!” diye seslenir. “Bu senin final notun, 88.5.” Her şey çok net, çok hesaplı ve bir o kadar soğuk.

Elif’in Empatik Yaklaşımı: İnsan ve Toplum Faktörü

Elif ise biraz daha farklı düşünür. O, Mert’in sayılarla işi bitirdiğini görünce başını sallar. “Evet, bu hesap doğru ama senin bu sonuca nasıl ulaştığını bir düşün. Mert, insanlar sadece sayılardan ibaret değil. Her notun arkasında bir hikaye, bir mücadele var.”

Elif, sınav notlarının sadece bir sonuç olmadığını savunur. O, her sınavın ve her dersten alınan puanın kişisel bir öyküsü olduğunu düşünür. “Örneğin, ben bu sınavda 90 aldım ama sana söylemeliyim ki, evde geçirdiğim zor bir dönem vardı. Duygusal olarak çok yüksekte değildim. Bu yüzden, gerçekten o 90'ı almak benim için büyük bir başarıydı. Bunu da göz önünde bulundurman gerekmez mi?”

Mert, ilk başta Elif’in söylediklerine dikkatle bakar, ama sonra sistemin buna nasıl bir yanıt vereceğini düşünür. “Evet, anlıyorum,” der, “ama notları hesaplamakta bir anlam aramalıyız. Belki duygusal faktörler önemli olabilir, ama senin başarını ölçmek için daha objektif bir şeyler bulmalıyız.”

Geçmişten Bugüne: Not Hesaplamasının Evrimi ve Toplumsal Etkiler

Tarihsel olarak, final notu hesaplamaları zamanla değişmiştir. Eski eğitim sistemlerinde, öğretmenler öğrencilerinin başarılarını daha çok gözlemlerle değerlendirirlerdi. Ancak endüstriyel devrim ve ardından gelen modern eğitim sistemleriyle birlikte, notlar daha objektif bir ölçüt haline gelmiştir. Her notun, öğrenciye dair bir sonuç üretmesi gerektiği düşüncesi zamanla yerleşmiştir.

Bu noktada, Mert’in bakış açısının mantıklı olduğu söylenebilir. Çünkü dünyamız giderek daha objektif ölçütlerle değerlendirilen bir yer haline gelmektedir. Ancak bu yaklaşımın, bireysel ve toplumsal etkiler üzerine derin bir düşünme gerekliliğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. Elif’in empatik bakışı, notların bir insanın ruh halini, yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri ne kadar yansıttığını hatırlatıyor.

Dengeyi Bulmak: Empati ve Strateji Arasındaki Yoldaşlık

Mert ve Elif, sonunda birbirlerini anlamaya başlarlar. Mert, Elif’e hak verir ve empatiyi, daha mantıklı bir şekilde sonuçlara entegre etmeyi kabul eder. Elif ise, verilerin ve objektif ölçütlerin kişisel ve toplumsal bağlamda nasıl anlamlı hale getirilebileceğini öğrenir.

Sonunda, final notları hesaplanırken, her bir öğrencinin hem duygusal hem de stratejik yönleri dikkate alınır. Mert, verileri hesaplarken Elif’in de insan faktörünü göz önünde bulundurur. O gün, iki farklı bakış açısının birleşiminden çıkarılacak en önemli ders, sadece sayılarla değil, duygusal ve toplumsal bağlamlarla da hesap yapılması gerektiğidir.

Tartışmaya Açık Sorular: Hesaplamaların Gerçek Yüzü Nedir?

Peki ya siz? Final notlarının hesaplanmasında sadece sayıları mı dikkate alırsınız, yoksa arka plandaki insan öykülerini de göz önünde bulundurur musunuz? Sizce duygusal faktörlerin ve toplumsal bağlamın, kişisel başarıyı ölçmede bir rolü olmalı mı? Hepimizin farklı bakış açıları olduğunu ve bu farklılıkların nasıl zenginleştirici olabileceğini düşünelim.

Yorumlarınızı bekliyorum!