Asık surat neden olur ?

Gulusen

Global Mod
Global Mod
Asık Surat Neden Olur? – “Taş Mahalle’nin Sessiz Günlüğü”

Mahallede herkesin fark ettiği ama kimsenin tam adını koyamadığı bir şey vardı: Asık suratlar. Aynı sokakta büyüyen insanların yüzleri zamanla değişmişti; kimisi fark edilir şekilde sertleşmiş, kimisi ise sessizce içine kapanmıştı. Ben de bunu ilk kez çocukken fark ettim. Simitçinin her sabah gülerek “günaydın” dediği günler bir anda kesilmiş, yerine sadece başını eğip para üstünü uzatan biri gelmişti.

O gün anneme “neden kimse gülmüyor?” diye sormuştum. Annem sadece “hayat bazen yüzlere ağır gelir” demişti. O cümle uzun süre aklımdan çıkmadı.

Yıllar sonra aynı mahalleye döndüğümde, bu kez sadece yüzleri değil, hikâyeleri de görmeye başlamıştım.

Sokak Köşesindeki İki Farklı Yaklaşım

Mahallede iki karakter vardı ki asık surat meselesini anlamamı sağladı.

Biri Demir Usta’ydı. Eski bir marangoz. Yüzü neredeyse hiç değişmezdi; ciddi, ölçülü ve sürekli hesap yapan bir ifade taşırdı. Oğullarıyla konuşurken bile kısa cümleler kurar, her şeyi planlar gibi yaşardı. Ona göre asık surat bir problem değil, çözülmesi gereken bir “veri hatasıydı”.

Diğeri Elif’ti. Mahallenin küçük kütüphanesinde gönüllü çalışırdı. İnsanların yüzlerine bakar, “bugün iyi görünmüyorsun” demeyi ihmal etmezdi. Onun yaklaşımı daha farklıydı; bir yüzün neden düştüğünü anlamak için sadece davranışa değil, geçmişe bakardı.

Bir gün Demir Usta ile Elif aynı masada karşılaştı. Konu yine “insanlar neden asık suratlı?” sorusuydu.

Demir Usta hemen stratejik konuştu:

“Ekonomi kötü. İş yükü fazla. İnsanların çözmesi gereken net problemler var. Sebep basit.”

Elif ise biraz sustuktan sonra şöyle dedi:

“Bazen sebep çözümle ilgili değil, anlaşılmakla ilgili.”

İki yaklaşım da haklıydı ama eksikti. O gün bunu kimse fark etmedi.

Tarihsel Bir Gölge: Yüzlerin Sertleşme Hikâyesi

Araştırmaya başladığımda fark ettim ki “asık surat” aslında modern bir şey değil. Antropoloji çalışmaları, özellikle sanayileşme sonrası şehir yaşamında yüz ifadelerinin daha nötr ve sert hale geldiğini gösteriyor. Sosyolog Erving Goffman’ın “Günlük Yaşamda Benliğin Sunumu” adlı çalışması, insanların sosyal ortamlarda sürekli bir “rol yüzü” taşıdığını söyler.

Yani asık surat bazen bir duygu değil, bir savunma mekanizmasıdır.

Osmanlı dönemine dair şehir betimlemelerinde bile çarşı esnafının daha “ağır başlı” bir yüz ifadesiyle tasvir edildiği görülür. Bu, sadece bireysel ruh hali değil, toplumsal düzenin de bir yansımasıdır. Yüz, bir tür sosyal dil haline gelir.

Demir Usta’nın yüzü aslında bu tarihin devamıydı; kontrol, disiplin ve hayatta kalma refleksi.

Elif’in yaklaşımı ise modern psikolojinin “duygusal görünürlük” dediği alanı temsil ediyordu.

Sessiz Bir Akşam: İki Yaklaşımın Çarpışması

Bir akşam mahallede küçük bir olay oldu. Gençlerden biri uzun süredir iş bulamıyordu. Her gün aynı bankta oturuyor, yüzü giderek daha da donuklaşıyordu.

Demir Usta hemen hesap yaptı:

“CV’sini düzeltmeli. Farklı sektör denemeli. Strateji yok.”

Elif ise yanına oturdu:

“Bugün seni en çok ne yordu?”

Genç önce cevap vermedi. Sonra uzun bir sessizlikten sonra “kendimi işe yaramaz hissediyorum” dedi.

O an Demir Usta sustu. Çünkü bu, çözüm planına sığmayan bir cümleydi.

Elif konuşmadı, sadece dinledi.

O gece genç ilk kez gülmedi ama yüzü biraz gevşedi.

Asık suratın nedeni bazen sorun değil, sorunla yalnız kalmaktır.

Erkek ve Kadın Yaklaşımı: Klişeden Kaçınarak Bir Denge

Mahallede zamanla şunu gözlemledim: Demir Usta’nın çözüm odaklı yaklaşımı olmasaydı birçok problem askıda kalırdı. Plan, yön ve strateji olmadan insanlar aynı döngüde kalabiliyor.

Ama Elif’in empatik yaklaşımı olmadan da insanlar sadece “düzeltilmesi gereken sistemler” haline geliyor.

Asık surat bazen çözüm eksikliğinden, bazen de duyulma eksikliğinden oluşuyor.

Bu yüzden iki yaklaşımın birleştiği anlar en kritik olanlar:

Biri “ne yapılmalı?” sorusunu soruyor

Diğeri “neden böyle hissediyorsun?” sorusunu

İkisi birlikte sorulmadığında yüzler sertleşiyor.

Günümüz Şehri: Dijital Yüzler ve Yeni Asık Suratlar

Bugün asık surat artık sadece sokakta değil, ekranlarda da var. Sosyal medya araştırmalarına göre (Pew Research Center verileri), sürekli çevrimiçi olan bireylerde duygusal tükenmişlik oranı daha yüksek. İnsanlar artık yüz yüze değil, filtrelenmiş yüzlerle iletişim kuruyor.

Bu da yeni bir “ifade yorgunluğu” yaratıyor.

Gülmek bile planlı hale geliyor.

Mahallede Elif bunu şöyle yorumladı:

“Artık insanlar üzgün değil, sadece görünmez.”

Demir Usta ise ekledi:

“Veri fazlası var, ama anlam az.”

İkisi de farklı dilden aynı şeyi söylüyordu.

Son Sahne: Bir Yüzün Değişmesi

Bir gün genç tekrar bankta otururken Elif ona bir kitap verdi. Demir Usta ise küçük bir iş önerisi sundu.

Genç ikisini de kabul etti.

Haftalar sonra yüzü değişti. Tam olarak gülümsemiyordu ama artık asık da değildi.

O an anladım: Asık surat bazen bir karakter özelliği değil, bir geçiş durumuydu.

Ve şu soru hâlâ mahallede duruyor:

İnsanların yüzünü değiştiren şey hayatın kendisi mi, yoksa hayatı nasıl taşıdıkları mı?