Gebze Teknik Üniversitesi %100 İngilizce mi ?

Gulusen

Global Mod
Global Mod
Gebze Teknik Üniversitesi %100 İngilizce mi?

Bir Üniversite Dilinden Daha Fazlası: Eğitim Ortamının Gerçekliği

“Gebze Teknik Üniversitesi %100 İngilizce mi?” sorusu ilk bakışta sadece teknik bir bilgi arayışı gibi duruyor. Ama aslında bu tür soruların arkasında daha derin bir şey var: Bir üniversitenin yalnızca ders anlatım dili değil, düşünme biçimi, akademik atmosferi ve öğrencinin dünyayla kurduğu bağ da merak ediliyor.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) genel yapısı itibarıyla Türkiye’de İngilizce eğitim veren üniversiteler arasında yer alır ve özellikle mühendislik ile fen bilimleri alanlarında eğitim dili büyük ölçüde İngilizcedir. Ancak “%100 İngilizce” ifadesi, her zaman mutlak ve katı bir çerçeve gibi düşünülmemelidir. Çünkü akademik hayat, tıpkı bir film sahnesi gibi tek bir dille değil, bazen altyazılarla, bazen arka planda kalan küçük diyaloglarla da ilerler.

Eğitim Dili: Resmi Çerçeve ve Günlük Pratik Arasındaki Fark

GTÜ’de birçok bölümde eğitim dili İngilizce olarak belirlenmiştir. Özellikle mühendislik fakültelerinde dersler, sunumlar ve akademik kaynaklar büyük oranda İngilizce yürütülür. Bu, öğrencinin uluslararası literatüre doğrudan temas edebilmesi açısından önemli bir avantajdır.

Ancak pratikte durum biraz daha esnektir. Özellikle ilk yıllarda ya da karma sınıf ortamlarında, öğrenciler arasında Türkçe açıklamalar, küçük çeviri geçişleri ve ders dışı konuşmalar kaçınılmaz olarak yer alır. Bu, sistemin “eksikliği” değil; tam tersine, öğrenmenin doğal ritmidir.

Birçok öğrenci için bu süreç, yabancı bir diziyi önce altyazıyla izleyip sonra zamanla altyazısız anlayabilmeye benzer. Başlangıçta kelimeler dikkat dağıtır, ama zamanla anlam akışı kendiliğinden oturur.

İngilizce Eğitimin Günlük Hayattaki Karşılığı

Bir üniversitenin İngilizce eğitim vermesi sadece ders saatleriyle sınırlı bir durum değildir. Asıl mesele, öğrencinin o dili ne kadar “yaşadığı” ile ilgilidir. GTÜ’de akademik makaleler, proje sunumları ve teknik raporlar genellikle İngilizce hazırlanır. Bu da öğrenciyi yalnızca sınavlara değil, düşünceyi ifade etme biçimine de yabancı bir dil üzerinden yönlendirir.

Bu durum ilk başta zorlayıcı olabilir. İnsan kendi dilinde düşünmeye alışkınken, bir anda teknik bir kavramı İngilizce anlatmak, sanki zihinde farklı bir pencere açmak gibidir. Ama zamanla bu pencere genişler. Özellikle mühendislik gibi alanlarda İngilizce, bir “ders dili” olmaktan çıkıp bir “araç dili” haline gelir.

Burada ilginç olan nokta, dilin bir hedef olmaktan çok bir köprüye dönüşmesidir. Tıpkı bir şehirde farklı semtleri birbirine bağlayan köprüler gibi; önemli olan köprünün kendisi değil, üzerinden geçilen düşünce akışıdır.

Öğrenci Deneyimi: İlk Yıllardan Sonra Değişen Algı

GTÜ’ye başlayan birçok öğrenci için ilk dönemler genellikle bir adaptasyon süreciyle geçer. Derslerin İngilizce olması, özellikle hazırlık sürecini tam anlamıyla sindirmemiş öğrenciler için başlangıçta zorlayıcı olabilir. Ancak birkaç dönem sonra tablo değişir.

Bir süre sonra öğrenci şunu fark eder: Aslında mesele kelimeleri tek tek anlamak değil, bütün resmi okuyabilmektir. Tıpkı bir romanı her kelimesine takılarak değil, hikâyenin akışına kendini bırakarak okumak gibi.

Bu noktada İngilizce artık bir engel değil, bir alışkanlık haline gelir. Ders notları, proje sunumları ve akademik araştırmalar içinde dil, görünmez bir arka plan gibi çalışmaya başlar.

“%100 İngilizce” İfadesinin Gerçek Anlamı

Türkiye’de birçok üniversite “%100 İngilizce” ifadesini kullanır. Ancak bu ifade genellikle akademik derslerin büyük kısmının İngilizce işlendiğini belirtir. GTÜ için de durum bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Resmi ders içerikleri, sınavlar ve akademik materyaller İngilizce olsa da kampüs yaşamında Türkçe doğal olarak varlığını sürdürür. Bu da aslında öğrencinin iki dil arasında esnek bir geçiş yapabilmesini sağlar.

Bu durum bazen bir filmde iki farklı dilin aynı sahnede kullanılması gibi düşünülebilir. Ana hikâye İngilizce akar, ama duygusal anlar yer yer ana dile yaslanır. Bu çift katmanlı yapı, öğrencinin hem akademik hem de sosyal olarak daha geniş bir iletişim alanına sahip olmasını sağlar.

Dil, Sadece Bir Araç mı Yoksa Bir Düşünme Biçimi mi?

GTÜ gibi İngilizce eğitim veren üniversitelerde en önemli kazanımlardan biri, dilin sadece iletişim aracı olmadığının fark edilmesidir. İngilizce burada bir “ders konusu” değil, bilgiye erişim anahtarıdır.

Bilimsel makalelerin büyük çoğunluğunun İngilizce olması, öğrenciyi doğal olarak bu dile yönlendirir. Zamanla kişi fark eder ki bazı kavramlar Türkçeye çevrildiğinde anlamını biraz kaybeder, bazıları ise İngilizce haliyle daha net hissedilir.

Bu durum, düşüncenin dil ile ne kadar iç içe olduğunu gösterir. Bazen bir kavramı başka bir dilde öğrenmek, onu sadece anlamak değil, farklı bir açıdan görmek gibidir.

Genel Değerlendirme

Gebze Teknik Üniversitesi için “%100 İngilizce mi?” sorusunun cevabı teknik olarak büyük ölçüde evettir, ancak bu cevap tek başına her şeyi açıklamaz. Çünkü üniversite deneyimi yalnızca derslerin hangi dilde işlendiğiyle ölçülmez.

GTÜ’de İngilizce, akademik dünyanın ana dili olarak güçlü bir şekilde yer alır. Ancak öğrencinin günlük yaşamı, sosyal çevresi ve adaptasyon süreci bu yapıyı daha esnek hale getirir. Bu da ortaya tek boyutlu değil, çok katmanlı bir eğitim deneyimi çıkarır.

Sonuç olarak, GTÜ’de İngilizce yalnızca bir eğitim dili değil, aynı zamanda öğrencinin düşünce dünyasını genişleten bir araçtır. Ve bu araç, zamanla fark edilmeden bir alışkanlığa, hatta akademik kimliğin doğal bir parçasına dönüşür.