Hangi çiçek hangi ayda açar ?

Balim

Global Mod
Global Mod
[color=]Hangi Çiçek Hangi Ayda Açılır? Bahçenin Sessiz Takvimi[/color]

Doğanın kendi içinde kurduğu düzeni anlamaya çalışmak bazen insanın şehir hayatındaki takviminden daha net sonuçlar veriyor. Biz hâlâ “hafta sonu ne yapacağız?” diye düşünürken, çiçekler çoktan kendi programını yapmış oluyor: ne zaman açılacakları, ne zaman geri çekilecekleri, hatta hangi ayda “ben bugün biraz naz yapayım” diyecekleri bile belli. Yani doğa, aslında oldukça disiplinli bir organizasyon; sadece PR çalışması zayıf.

Hangi çiçek hangi ayda açar sorusu da tam burada devreye giriyor. Çünkü mesele sadece estetik değil, aynı zamanda zamanlamayı anlamakla ilgili. Bahçeye bir şey diktiğinizde “niye açmadı bu?” diye bakmak kolay, ama çiçeğin ajandasını hiç sormuyoruz.

[color=]Ocak – Şubat: Sessiz ama inatçı başlangıç[/color]

Yılın en sakin döneminde doğa tam anlamıyla “ben biraz dinleniyorum” modundadır. Ama bu, hiçbir şey olmuyor demek değildir. Özellikle Kardelen bu dönemin yıldızıdır. Karın içinden çıkıp “ben buradayım” demesi, açıkçası bazı insanların pazartesi sabahı işe gitme azminden bile daha motive edici olabilir.

Bu aylarda doğa büyük gösteriler yapmaz. Daha çok perde arkasında hazırlık vardır. Bir nevi prova dönemi. Biz fark etmeyiz ama sahne kuruluyordur.

[color=]Mart: Baharın kapıyı yokladığı ay[/color]

Mart ayı biraz kararsızdır. Hava bir gün “montu kaldır” der, ertesi gün “şaka yaptım” diye geri alır. Çiçekler de buna uygun davranır.

Lale bu dönemin en bilinenlerinden biridir. Laleler sanki “artık sahne bizim” der gibi ortaya çıkar. Biraz gösterişli, biraz düzenli, biraz da “beni fark edin” tavrındadır.

Mart ayında doğa henüz tam güven vermez ama umut verir. Tıpkı yarım kalmış planlar gibi.

[color=]Nisan: Baharın gerçek açılışı[/color]

Nisan ayı, doğanın “tamam artık ciddiyim” dediği dönemdir. Hava ısınır, insanlar balkonlara çıkar, çiçekler ise sahneyi tamamen ele geçirir.

Nergis bu dönemde kendini gösterir. Kokusu biraz iddialıdır; “ben buradayım” demekten çekinmez. Nisan ayı zaten biraz böyle bir aydır: sessiz başlayan şeylerin aniden görünür olması.

Bu ayda bahçeye bakınca insanın içinden “ben neden daha önce başlamadım?” sorusu geçebilir. Ama geç kalmak da baharın doğasında vardır, çok dert edilmez.

[color=]Mayıs: Gösterişin zirvesi[/color]

Mayıs, çiçek takviminin açık ara en sosyal dönemidir. Her şey açar, büyür, yayılır. Sanki doğa “kalabalık olalım, güzel görünelim” diye bir kampanya başlatmıştır.

Gül tam bu dönemde sahneye çıkar. Gülün işi biraz ciddidir; hem güzel olacak, hem anlam taşıyacak, hem de herkesin dikkatini çekecek. Kolay iş değil.

Mayıs ayında bahçeler biraz düğün salonuna döner. Her yer canlı, her yer biraz iddialı. İnsan bile kendini biraz daha düzgün yürürken bulur.

[color=]Haziran – Temmuz: Yazın yüksek enerjisi[/color]

Yaz geldiğinde çiçekler artık tam performans moduna geçer. Güneş yükselmiştir, tempo artmıştır, su ihtiyacı konuşulmaya başlanmıştır (hem insanlar hem bitkiler için).

Papatya bu dönemin en sakin ama en güvenilir karakteridir. Abartmaz, bağırmaz, sadece “ben buradayım” der. Bir nevi mahallenin sakin ama bilge kişisi gibi.

Bu aylarda doğa daha çok süreklilik üzerine kurulur. Gösteriden çok devamlılık önem kazanır. Her şey biraz daha uzun günlere, biraz daha açık gökyüzüne uyum sağlar.

[color=]Ağustos: Sıcaktan hafif bıkkın ama hâlâ güçlü[/color]

Ağustos ayı biraz sabır testidir. İnsan için de bitki için de. Sıcak vardır, güneş vardır, bir de “biraz serinlik gelse” düşüncesi vardır.

Lavanta bu dönemde sahneye çıkar ve ortamı bir anda değiştirir. Kokusu ve rengiyle yazın ağırlığını biraz yumuşatır. Sanki “tamam, zorlanıyorsunuz ama güzel de yaşıyorsunuz” der gibi.

Ağustos, doğanın biraz yavaş ama kararlı ilerlediği aydır. Acele etmez ama durmaz da.

[color=]Eylül: Geçişin zarif hali[/color]

Eylül, yaz ile sonbahar arasında ince bir köprü gibidir. Ne tamamen veda eder ne tamamen kalır.

Kasımpatı bu dönemin en karakteristik çiçeğidir. İsmi bile biraz “ben buradayım ama dramatize etmeyelim” havasındadır. Sessiz, düzenli ve biraz melankolik.

Eylül’de bahçeler daha düşünceli görünür. Sanki yazın hızlı temposunu arada değerlendirmeye almış gibidir.

[color=]Ekim – Kasım: Yavaşlama ve toparlanma[/color]

Bu aylarda doğa yavaş yavaş kendi içine döner. Yapraklar değişir, renkler koyulaşır, hava serinler.

Çiçekler daha az görünür ama tamamen kaybolmaz. Sadece sahneyi küçültürler. Bir nevi “artık büyük gösteri bitti, küçük sahne çalışmaları var” durumu.

İnsanlar da bu dönemde doğaya daha dikkatli bakmaya başlar. Çünkü gösterişli olan değil, kalan şeyler daha çok fark edilir.

[color=]Aralık: Sessiz kapanış[/color]

Aralık ayı doğanın “şimdilik bu kadar” dediği dönemdir. Ama bu bir bitiş değil, bekleme halidir. Toprak dinlenir, kökler çalışmaya devam eder.

Çiçekler görünmez ama yok olmaz. Sadece sahne arkası çalışmaya geçerler. Tıpkı bizim yeni yıl planlarını zihinde yapıp bir türlü uygulamaya geçiremememiz gibi.

[color=]Sonuç yerine küçük bir hatırlatma[/color]

Hangi çiçek hangi ayda açar sorusu aslında sadece botanik bir bilgi değildir. Biraz sabır, biraz gözlem ve biraz da zamanın ritmini anlamakla ilgilidir. Doğa acele etmez, ama hiçbir şeyi de atlamaz.

Biz ise çoğu zaman çiçeğin açmasını beklerken kendi acelemize takılırız. O yüzden bazen bahçeye bakmak, takvimden daha iyi bir ders verebilir: Her şeyin zamanı var, sadece biraz sessiz takip etmek gerekiyor.